Gorzki smak życia

2 stycznia 2009, 12:13

Afrykanie ze strefy subsaharyjskiej o wiele lepiej wyczuwają smak gorzki niż Europejczycy i Azjaci. Wiele badań prowadzonych na Kenijczykach i Kameruńczykach ujawniło ogromne zróżnicowanie genu odpowiedzialnego za wyczuwanie goryczki.



Bez cytoszkieletu nie byłoby przerzutów

30 kwietnia 2010, 10:10

By dawać przerzuty, komórki nowotworowe potrzebują wszystkich 3 składowych cytoszkieletu: filamentów pośrednich, miktotubul oraz filamentów aktynowych.


Fizycy uzyskali pierścień punktów wyjątkowych

10 września 2015, 10:42

Fizycy z MIT-u odkryli kolejny fenomen związany ze stożkiem Diraca. Może się on mianowicie przyczyniać do powstania "pierścienia punktów wyjątkowych". O osiągnięciu uczonych można przeczytać na łamach Nature.


Stały rozpuszczalnik sposobem na unikatowe materiały

26 lutego 2021, 12:28

Materiały niemożliwe do otrzymania dotychczasowymi metodami można wyprodukować z użyciem stałego, nanostrukturalnego rozpuszczalnika krzemionkowego. Nowatorskie podejście do wytwarzania substancji o unikatowych własnościach fizykochemicznych zaprezentowali naukowcy z Instytutu Fizyki Jądrowej Polskiej Akademii Nauk w Krakowie.


Potrzebujemy więcej witaminy D?

28 maja 2008, 18:16

Naukowcy z Bejrutu w Libanie donoszą, że dzieci i nastolatkowie mogą potrzebować aż do dziesięciu razy więcej witaminy D (kalcyferolu), niż sugerują obowiązujące obecnie normy. Jest to pierwsze badanie kliniczne tak dobrze dokumentujące ten fakt.


Plantacja tytoniu© US Department of Agriculture

Antyalergiczny tytoń

19 maja 2009, 08:55

Palenie szkodzi - chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że tak jest. Okazuje się jednak, że do długiej listy efektów ekspozycji ssaków na dym tytoniowy można dopisać... ograniczenie reakcji alergicznych.


Karmienie piersią

Jak czyste jest „mleko od mamy”?

22 stycznia 2011, 00:56

Matczyne mleko jest uznawane za najlepszy pokarm dla noworodków - sama natura zadbała o to, by zaspokajało wszystkie potrzeby małego człowieka. Nie znaczy to, że nie ma ono wad: do mleka przenikają bowiem zanieczyszczenia środowiskowe, a zbadaniem ich poziomu zajęli się norwescy naukowcy.


Rośliny odróżniają roślinożerców rodzimych i egzotycznych

27 stycznia 2017, 12:01

Rośliny emitują inne zapachy w reakcji na pojawienie się różnych roślinożerców.


Jak wzmocnić kości i stawy podczas menopauzy?

24 czerwca 2024, 21:14

Menopauza to niełatwy czas w życiu każdej kobiety. Ustanie aktywności hormonalnej jajników prowadzi nie tylko do zahamowania cyklu miesiączkowego, ale również do wystąpienia szeregu innych, często nieprzyjemnych symptomów. Jednym z nich są bóle mięśniowe i kostno-stawowe. Dlaczego tak się dzieje? Jak zapobiegać dolegliwościom bólowym, a – gdy już wystąpią – łagodzić je? Zapraszamy do lektury.


Przyczyna czy efekt?

14 października 2008, 22:41

Większość pacjentów cierpiących na chorobę Parkinsona posiada w swojej krwi zbyt małe ilości witaminy D - informują naukowcy z Emory University School of Medicine. Czy zjawisko to jest przyczyną, czy efektem schorzenia?


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy